Nane Çeşitleri Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Nane Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Nane Çeşitleri

Nane Bitkisinin Genel Özellikleri

Nane, herkesin lezzetle tükettiği hoş kokulu bir bitkidir. Dünya üzerinde yaklaşık 20-30 türü olduğu düşünülmektedir. Daha çok nemli yerlerde yetişmeyi seven nane bitkisinin yaprakları ve uç kısımları kullanılmaktadır. En fazla yetiştirilen nane türü ise bahçe nanesidir. Bu nane bitkisinin Mentha cinsinde bile 25 türü bulunmaktadır. Türkiye'de ise toplam yedi türü olduğu bilinmektedir.

Nane Türleri

Nane türleri şunlardır:
  • Yarpuz nanesi
  • Korsika nanesi
  • Tüylü nane
  • Taş nanesi
  • Kıvırcık nane
  • Elma nanesi
  • Taş nanesi
  • Kedi nanesi
  • Bergamot nanesi
  • Su nanesi
  • Japon nanesi
  • Portakal nanesi
  • Dağ nanesi
  • Asya nanesi
Bu türlerden bazıları Türkiye'de yetişmektedir: Yarpuz, Japon, Su, Bergamot, Kıvırcık, Elma ve Tüylü naneler.

Yarpuz Nanesi

Yarpuz nanesi Türkiye'de yetişir ve Filiskin adıyla da anılır. Bu nane bitkisinin yaprakları çay yapımında kullanılır ve filiskin denilen uçucu bir yağ elde edilir. Filiskin yağı, balgam çıkartmaya yardımcı olan bir bitkidir. Yakıcı bir madde olup kokuludur. Türkiye'de özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak yetişmektedir. Nemli ve su basan alanlarda yetişir ve büyük yapraklara sahiptir. Bu bitki türü karaciğer rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.

Bahçe Nanesi

Bahçe nanesi dünya genelinde çok fazla yetiştirilmektedir. Yetiştirilme alanları Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dır. Özellikle salatalarda kullanılır ve naneyi kurutup yemeklere baharat olarak katılır. Yaz aylarında pembe çiçekler açar ve çiçekleri mor renge yakın olur. Bu renkten sonra toplanmaya başlanır ve kurutulmaya bırakılır, çay yapılarak gaz problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

Kedi Nanesi

Kedi nanesi, diğer adıyla Nepeta Cataria, içerisinde nepetalactone adı verilen bir madde içerir. Bu madde kedileri kendisine çeker. Kediler bu nane çeşidi ile oyunlar oynar ve yaprağı ile beslenir. Güzel bir koku yayar ve yazın güzel çiçekler açarak evinizi süsler.

Dağ Nanesi

Dağ nanesi çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Diğer nane türleri gibi güçlü bir kokuya sahiptir. Bu tür genellikle 20 veya 50 santimetre yüksekliklerde yetişmektedir. Leylak renginde çiçekler açar ve sık ak tüylüdür. Anadolu'da yetişmekte olup, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Malatya, Erzincan ve Sivas illerinde bulunur. Yaprakları kurutulur ve yağı çıkarılır. Bu yağ, yüzde yirmi altı oranında mentol içerir.

Taş Nanesi

Taş nanesi uzun ömürlü ve tüylü bir nane bitkisidir. Bu tür 10 veya 50 santimetre yüksekliklerde yetişir. Yaprak boyutları 5 veya 10 milimetredir. Grimsi yeşil renkte olup, alt alandaki naneler oval şekillidir. Üsttekiler ise dar biçimindedir ve güçlü nane kokusuna sahiptir. Taşlık mekanlarda yetişen bu tür, Erzurum'da tanınan bir bitkidir. Diğer nane türleri gibi hem yeşil olarak hem de kurutulmuş şekilde tüketilir.

Bergamot Nanesi

Bergamot nanesi ufak çiçekler açan, güzel kokulu bir nanedir. Mor, pembe ve beyaz renkte çiçekler açar. Çiçeklerinde arılar polen alır ve bu polenler sayesinde bal yapar. Bu bal ferahlık verir ve hatta bu bala Nane Balı Bergamot da denir. Çok şifalıdır ve önemli bir değere sahiptir.

Sonuç

Nane, sadece yemeklerde değil, aynı zamanda tıbbi alanlarda da kullanılan değerli bir bitkidir. Keskin bir kokuya sahiptir ve sadece insanlar değil, hayvanlar da nane tüketir. Limonataların vazgeçilmezi olan nane, ülkemizde de çeşitli türleriyle yetiştirilmektedir ve birçok türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni