Nane Nasıl Yetişir?
22 Temmuz 2024

Nane Nasıl Yetişir?


Nane (Mentha), Ballıbabagiller (Labiatae) familyasından olup, Mentha cinsini oluşturan ve dünyanın birçok yerinde bulunan yaklaşık 30 türün ortak adıdır. Genellikle temmuz ve ağustos aylarında çiçek açarlar. Türkiye'de ise Anadolu'nun hemen her yerinde yetiştirilebilir.

Bitkinin Genel Özellikleri

Nane bitkisi, 0,5 - 1 metre boylarında, hoş kokulu, otsu ve genellikle yıllık olan bir bitkidir. Gövdeleri dört köşeli, yeşilimsi mor veya kırmızımtırak renkli ve tüylü veya tüysüz olabilir. Çiçekleri mor, pembe, beyaz ve leylak rengindedir. Yaprakları saplı, karşılıklı dizilmiş, oval şekilli, kenarları dişli ve hafif tüylüdür.

Nane Yetiştirme Teknikleri

Nane yetiştirmek için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler şunlardır:

  • Çelik ile Nane Yetiştirme
  • Kök Sürgünleri ile Nane Yetiştirme
  • Tohum ile Nane Yetiştirme

Çelik ile Nane Yetiştirme

Bu yöntem en yaygın olanıdır. Nane çelikleri çok kolay ve hızlı kök oluşturabilme özelliğine sahiptir. Ancak çeliklerin güneşten etkilenmemesi için yerlerinin biraz gölgelenmesi faydalı olur. Bu yetiştirme şeklinde dikim hem ilkbaharda hem de sonbaharda yapılabilir. Dikimde gövde çelikleri kullanılır. Biçimden sonra gövdenin sertleşmiş kısımlarından 5 - 15 cm'lik parçalar ayrılır ve bu parçalar 1 - 3 gözü toprak üzerinde kalacak şekilde yetiştirilecek yerlere dikilir. Ayrıca bu çeliklerin köklendirme ortamlarından alınarak daha sonra esas yerlerine dikilmesi de mümkündür. Nane yetiştiriciliği genelde tava veya tahtalarda yapılır. Uygun toprak işlenmesinden sonra 110 - 120 cm genişlikte ve belirli uzunlukta hazırlanan tavalara köklenmiş çelikler veya köklü çelikler 20 - 25 x 5- 10 cm mesafelerle dikilir. Yeteri şekilde can suyu verilir ve bakım işlerinin yerinde ve zamanında yapılmasına dikkat edilir.

Kök Sürgünleri ile Nane Yetiştirme

Önceki yıllarda yetiştirilen kaliteli nane bitkilerinin yerinden sökülerek köklerinin ayrılması ve saçaklı kök piçleri kullanılarak yapılan yetiştirme şeklidir. Ana köklerden ayırdığımız saçaklı kök piçleri, çelikle üretim şeklinde olduğu gibi yine tava ve tahtalara benzer mesafelerle (20 - 25 x 5- 10 cm) dikilir.

Tohum ile Nane Yetiştirme

Tohumla üretim şekli genellikle ticari boyutlu geniş alanlarda yapılan üretimlerde kullanılır. Diğer yeşil kısmı tüketilen sebzelerde yapıldığı gibi tava veya tahtalar hazırlanır ve bu yerlere serpme ve sıralı halde metre kareye 0,5 gram tohum ekimi yapılır. Çok küçük ve hafif olan tohumlar hassas ekim için bir miktar kül veya kum ile karıştırılarak ekilebilir. Hafifçe bastırılan tohumların üzeri fazla kapatılmadan dikkatlice sulanır.

Nane Bakımı Nasıl Yapılır?

Köklü ve çelik sürgünler ile yapılan yetiştirmede piçlerin veya fidelerin dikiminden sonra yapılacak bakım işlerinin başında sulama, yabancı ot temizliği ve gübreleme gelir. Lüzumlu olduğu zamanlarda sulama yağmurlama veya salma şeklinde yapılır. Nemli ortamlarda iyi gelişen nane bitkisi için yağmurlama sulamanın yapılması kalite ve verimi artırıcı etki yapar. Yabancı ot temizliği çapalama veya elle yapılmalıdır. Tohumlu üretimde yabancı ot temizliği ilk yıl çok önemlidir. Sonraki yıllarda pek zahmetli olmamaktadır. Nane bol organik gübreyi sever. Çok yıllık sebzeler sınıfına girdiği için ilk yıl gübrelenmesine özen gösterilmelidir. Toprak yapısına göre yapılan hasattan sonra azotlu ve hayvan gübresi takviyesi yapılmalıdır. Nane bitkisinin önemli bir zararlısı ve hastalığı yoktur, sadece yaprak emici böcekler ve külleme hastalığına, yapraklarda leke oluşturan nane pası hastalığına karşı dikkatli olunmalı ve gerekli şekilde mücadele edilmelidir.

Sonuç

Nane yetiştiriciliği, uygun teknikler kullanıldığında oldukça verimli ve karlı bir tarım dalıdır. Çelik, kök sürgünleri ve tohum ile yetiştirme yöntemleri arasından uygun olanı seçerek, bakım işlemlerine dikkat edildiği takdirde kaliteli ve bol ürün elde edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni